Kakanjska kompanija MGM Farm jedna je od vodećih veledrogerija u BiH. Iz ove porodične firme koja ove godine obilježava dvadeset godina uspješnog poslovanja stiže nam jedan novitet na regionalnom tržištu.

Naime, iz MGM Farma su osmislili i na tržište plasirali bezglutenski keks.

Bezglutenska dijeta je već nekoliko godina u trendu na globalnom nivou, a najbolji svjetski  sportisti, poput Novaka Đokovića, priznaju da su vrhunske rezultate ostvarili upravo zahvaljujući ovoj vrsti prehrane.

Kako joj i samo ime kaže ova dijeta iz prehrane izbacuje gluten. Da je više od dijete, pokazuje činjenica da je zbog zdravstvenog stanja ona za određene osobe neophodna. Da je dijeta kao i većina ostalih, govori namjera onih koji u njoj traže spas od viška kilograma.

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u većini žitarica, sa izuzetkom riže i kukuruza, kao i u pekarskim i drugim proizvodima dobijenim od njih. Gluten se dodaje i kao aditiv u namirnice poput suhomesnatih proizvoda, kečapa, prerađene hrane…

Bezglutenska ishrana donijet će olakšanje onima koji su netolerantni na ovu namirnicu, ali pri tom će uticati i na smanjenje masnih naslaga i celulita.

Nastanak recepture za MGM bezglutenski keks sa voćnim punjenjem od aronije i šljive trajao je nekoliko godina. Na početku priče postojala je samo dobra volja da se napravi keks koji bi po svojim odlikama bio značajno drugačiji od svih ostalih keksa iz bezglutenskog programa.

“Prvi veliki problem bio je vezan za našu želju da keks ne bude suh i bezukusan. Tu nam je puno pomoglo poznanstvo i prijateljstvo dr. Milakovića s dr. Milerom (iz tvrtke Dr. Oetker). Ta dva eksperta za zdravu hranu osmislila su osnovnu recepturu keksa – medenjaka, temeljenu na originalnoj recepturi i obradi. Stvar se zakomplikovala kada je krenula probna proizvodnja jer niti jedna djelilica visoko fermentiranog tijesta nije mogla takvo tijesto oblikovati i puniti voćnim punjenjem. Tada je dr. Milaković na sajmu pekarstva pronašao japanski stroj RHEON koji jedini može u visoko fermentirano tijesto ubacivati nadjev, zatvarati zamjes i zadržati formu keksa. Nabavkom dva takva stroja, počela je ova današnja priča. Valja reći da je i u takvim uslovima bilo potrebno oko 150 probnih serija dok svi nismo bili zadovoljni.“, kažu iz MGM Farm-a.

MGM FARM iz Kaknja stvorio je savršene uslove svima koji su radili na ovom projektu. Nikada nije bilo pritisaka da se na tržište izbaci tek bilo kakav keks. To je jedan od najbitnijh razloga zašto je MGM bezglutenski keks tako dobar.

Vlasnici MGM FARM su imali odmah viziju da je za kompletnost ovog projekta potrebno proširiti paletu okusa na 5 različitih voćnih punjenja. Dok o keksu razgovaramo, u peći se peku keksi koji će za kratko vrijeme biti ponuđeni tržištu.

“MGM FARM je došao na odličnu ideju da se proizvod ne reklamira klasičnim načinom (oglašavanjima, jumbo plakatima i ostalim kanalima komunikacije), već su ponudili puno praktičnije i bolje rješenje. Osmislili su gratis pakovanje i time keks približli onima koji i trebaju donijeti sud o njegovoj kvaliteti. Mislimo da je to prvi put na našem tržištu da je neko odlučio pružiti priliku krajnjim kupcima prije nego se odluče na kupnju.”, dodaju iz ove kompanije.

Keks je za sada u 300 gr ambalaži, što je dvostruko veća težina od svih ostalih bezglutenskih keksa. Naravno da mu je cijena ista kao i svim drugim bezglutenskim keksima kada se u obzir uzme njegova težina. Ovo pakovanje od 300 gr svakome može potrajati 2 – 3 dana, jer je keks zasitan i malo ko može pojesti više od trećine pakovanja za jedan obrok.

Keks je namijenjen svima koji imaju zdravstvenih problema uzrokovanih glutenom, ali i svima ostalima koji misle na svoje zdravlje.

“Svi kupci MGM bezglutenski keks mogu besplatno degustirati i kupiti u apotekama širom BiH. Kako smo i rekli, ne košta ništa probati keks i stvoriti vlastito mišljenje.”, kažu iz kompanije MGM Farm.